Ημερίδα για την νέα ΚΑΠ

02 Νοεμβρίου 2014

panel ekdilosis1

 «Τα χαρακτηριστικά της νέας ΚΑΠ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, να αποκαταστήσουν  στρεβλώσεις και να δώσουν μια νέα πνοή στο αγροτικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις  μεταβαλλόμενες συνθήκες σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός ο σχεδιασμός, τόνισε, είναι αποτέλεσμα μιας έντονης  διεκδικήσεις στις Βρυξέλλες τα προηγούμενα 2 χρόνια, ενώ παράλληλα φρόντισαν ως ελληνική πλευρά να έχουν τη μικρότερη  δυνατή επιβάρυνση στο εισόδημα των αγροτών οι νέοι περιορισμό αλλά και οι μειωμένοι προϋπολογισμοί».

 Αυτά υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Μελάς,  στην ενημερωτική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Οκτώβρη στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του  Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με θέμα «Ανάλυση της νέας ΚΑΠ 2015-2020» με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Αγροτική έκφραση» και της   F.A.S.

 Ο κ. Μελάς ανέλυσε διεξοδικά τη νέα ΚΑΠ στους βασικούς πυλώνες, εξηγώντας ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση  με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Όλη η χώρα χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αρόσιμες και δενδρώδεις)με το συνολικό  κρατικό υπολογισμό να μειώνεται με την είσοδο νέων χωρών στη νέα ΚΑΠ κατά 9,5-10% στο ύψος των κονδυλίων. Ο κρατικός  προϋπολογισμός ανέρχεται στα δυο δις ετησίως (2015-2020) που θα μοιραστούν ως εξής: μεταφορά στο δεύτερο πυλώνα 5% για  φυσικούς περιορισμούς, 2% στους νέους γεωργούς, 8% στη συνδεδεμένη ενίσχυση, 30% στο πρασίνισμα και 55% στη βασική      ενίσχυση.

  Η ενίσχυση του βαμβακιού έχει μείνει σχεδόν ακέραια ενώ μέσω των προγραμμάτων και των δυνατοτήτων για ενίσχυση περιοχών  με φυσικούς περιορισμούς, ελπίζουν να αμβλύνουν και να αποκαταστήσουν διαφοροποιήσεις που μπορεί να έχουν προέλθει για την καλλιέργεια του καπνού, με το σκεπτικό ότι όσοι βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, δεν έχουν εναλλακτική καλλιέργεια και πρέπει να τη συνεχίσουν, αποδίδοντας ένα εθνικό προϊόν. Ο κ. Μελάς παραδέχτηκε βέβαια ότι υπήρχε πρόβλημα στη απορρόφηση των διαθρωτικών μέτρων, για αυτό και διαβεβαίωσε ότι στη νέα ΚΑΠ έχει υπάρξει διόρθωση των κριτηρίων των μέτρων ώστε αυτά να γίνουν πιο ευέλικτα και να μην εξαρτάται η απορρόφησή τους από αυτά. Τόνισε όμως ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ένα μεγάλο μέρος των δυσλειτουργιών προήρχετο από την αδυναμία καταβολής της εθνικής συμμετοχής, για αυτό και ένα ποσό της τάξης των 100 εκ. ευρώ έχουν περάσει από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο, ώστε να μπορούν να δίνονται απευθείας χωρίς κοινοτική ή ατομική χρηματοδότηση ώστε να ενισχύουν στοχευμένες δράσεις χωρίς να γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Κατά την ημερίδα τονίστηκε ότι με την αλλαγή των ορισμών και των προϋποθέσεων για τους βοσκότοπους στη νέα ΚΑΠ, θα εξαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος με τους επιλέξιμους βοσκότοπους που οδήγησαν στη μη καταβολή μεγάλου μέρους της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, ενώ αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες ώστε να μη χαθεί η εξισωτική και σε αυτή την προγραμματική περίοδο. Όσο αφορά τον καπνό, ο οποίος για ακόμα μια φορά δεν εντάχθηκε στις ενισχύσεις, υπήρξε δέσμευση ότι πέρα από τη στρεμματική ενίσχυση, η οποία θα δοθεί ούτως ή άλλως στου καλλιεργητές, θα υπάρξει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να ενισχυθούν οι καπνοπαραγωγοί.

Από τον διάλογο που ακολούθησε με την κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου με τη μορφή ερωταπαντήσεων προέκυψαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία: Οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν την αγορά ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους μέσα από αυτή και όχι το ύψος της επιδότησης αφού από το 2020 και μετά αλλάζουν ακόμα περισσότερο οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Γι αυτό θα χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ψυχανθή ανέρχονται στα 17 ευρώ το στρέμμα  για καρπό και στη σποροπαραγωγή με 30 ευρώ. Το σκληρό σιτάρι ενισχύεται με 3,6έως 6 ευρώ το στρέμμα. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε ότι το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως και σε όλες φυσικά, είναι σχετικό και ενδεικτικό, διότι αν οι εκτάσεις που θα δηλωθούν για ενίσχυση είναι μειωμένες, η στρεμματική ενίσχυση θα είναι αυξημένη, ενώ το αντίθετο θα συμβεί αν αυξηθούν οι εκτάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα συγκεκριμένα ποσά (για το σκληρό σιτάρι) θα είναι πιο αυξημένα.

Η επιπρόσθετη ενίσχυση η οποία θα απογειώσει το συνολικό ποσό για το σκληρό σιτάρι είναι μέσω  της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της καλλιέργειας. Δηλαδή αν κάποιος παραγωγός ενταχθεί σ’ αυτό το σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει στο Β’ Πυλώνα των ενισχύσεων της ΚΑΠ και συγκεκριμένα στα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, τότε θα μπορεί να αντλήσει  ένα επιπρόσθετο εισόδημα της τάξεως των 9 με 12 ευρώ το στρέμμα. Έτσι λοιπόν προσθέτοντας τις (έστω ενδεικτικές) τιμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης από 3-6 ευρώ/στρέμμα και τα 9-12 ευρώ/στρέμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, φτάνουμε στα 12-18 ευρώ το στρέμμα συνολικά. Μπορεί η παραπάνω ενίσχυση (μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης) να μην αναφέρεται στον εθνικό Φάκελο, διότι κάτι τέτοιο θα υπέκρυπτε διπλή συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι, και το οποίο είναι ασύμβατο με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά όπως αναφέρθηκε, το ΥΠΑΑΤ μετά τον Ιανουάριο του 2015 θα καθορίσει τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπου μέσα σ’ αυτά θα ενταχθεί και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Πληροφορίες επικοινωνίας

Τηλέφωνο:
2410-670018
2410-627997

Fax:
2410-627997

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση:

10o χλμ. ΠΕΟ Λάρισας Βόλου
ΤΘ 728,
ΤΚ 40009, Λάρισα

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 09:00 - 16:00
Τρίτη: 09:00 - 16:00
Τετάρτη: 09:00 - 16:00
Πέμπτη: 09:00 - 16:00
Παρασκευή: 09:00 - 16:00
Σάββατο: 09:00-13:00
Κυριακή: Κλειστά

Τελευταία νέα