Συνέντευξη κ. Μιχαήλ στη Farmacon

12 Δεκεμβρίου 2014

Πριν από λίγες μέρες η Farmacon είχε την ευκαιρία και την τιμή να συνομιλήσει με τον ιδρυτή της εταιρίας F.A.S. (Fyto- Animal Services), κύριο Μιχαήλ Βασίλειο για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων και όχι μόνο.

Μέσα από μια εποικοδομητική κουβέντα, ο κύριος Μιχαήλ μας μίλησε για τους στόχους της εταιρείας του, τις συνεργασίες τους με ερευνητικά ιδρύματα, τις νέες δράσεις και συνεργασίες με γνωστές εταιρείες του εξωτερικού αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γεωργικών εφοδίων.

michail vasileios image

Ερ.: Πείτε μας μερικά λόγια για την εταιρεία F.A.S. και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει σήμερα στον Ελλαδικό χάρτη και όχι μόνο.
Η FAS είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια στη βάση μιας πολύχρονης εμπειρίας που είχα σαν γεωπόνος, στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία σπόρων μεγάλης καλλιέργειας καθώς και στην εμπορία εξειδικευμένων λιπασμάτων που εισάγονται απευθείας από την Ισπανία .
Σήμερα μέσα από μια συνεχή ανοδική πορεία όλα αυτά τα χρόνια, η FAS θεωρείται μια από τις ποιο φερέγγυες εταιρείες στο χώρο της, με υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες που πέρα από την Ελλάδα εξάγονται και σε αρκετές χώρες ακόμη.

Ερ.: Ποιος είναι ο βασικός στόχος της F.A.S. για τα επόμενα χρόνια και με ποιον τρόπο έχετε σχεδιάσει την υλοποίηση του;
Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη της έρευνας, έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς σε νέα προϊόντα.
Συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και ικανούς επιστήμονες του κλάδου μας καθώς και με καταξιωμένες εταιρείες του εξωτερικού.

Ερ.: Σχεδιάζει η F.A.S. συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες αναμένεται να δούμε στο άμεσο μέλλον; Περιμένουμε κάποια νέα σειρά προϊόντων ή νέες τεχνολογίες;
Ήδη συμμετέχουμε σε ένα joint venture με γνωστή εταιρεία του εξωτερικού για παραγωγή νέων ποικιλιών σκληρού σιταριού που το γενετικό τους υλικό (νέες καθαρές σειρές) ικανοποιεί πλήρως την αλυσίδα (αγρότης, μεταποιητής, καταναλωτής) .

Ερ.: Ενημερώστε μας για τις τεχνολογίες τις οποίες εφαρμόζει η F.A.S. και τον τρόπο με τον οποίο αυτές βοηθούν στη βέλτιστη εφαρμογή και αξιοποίηση των προϊόντων. Ποια είναι τα πρακτικά οφέλη για τους παραγωγούς;
Στην εταιρεία μας έχουμε εδώ και πολλά χρόνια προϊόντα τα οποία προέρχονται από αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών π.χ. οι ποικιλίες της μηδικής προέρχονται από επιλογή με υπέρυθρες ακτίνες, επίσης στα λιπάσματα αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, έχουμε προϊόντα που μέσα από τη θρέψη προφέρουν και φυτοπροστασία.
Τα οφέλη που έχει ο παραγωγός τα βλέπει στο χωράφι και στην τσέπη του όπως περισσότερη παραγωγή, ποιο ποιοτικό προϊόν, μεγαλύτερη πρόσοδος.

Ερ.: Πώς βλέπετε την αγορά σπόρων και λιπασμάτων σήμερα; Έχει πράγματι επηρεάσει η κρίση τον Έλληνα παραγωγό; Φαίνονται σημάδια ομαλοποίησης ή/και ανάκαμψης της αγοράς στους τομείς αυτούς;
Η αγορά των λιπασμάτων και των σπόρων είναι χρηματιστηριακά προϊόντα και επηρεάζονται αναλόγως από την προσφορά και τη ζήτηση, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Όπως όλους τους Έλληνες έτσι και τους αγρότες η κρίση και η αβεβαιότητα που δημιούργησαν τα μνημόνια, τους επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα πρώτα χρόνια κάνοντας τους φειδωλούς, στο να χρησιμοποιούν σωστούς και πιστοποιημένους σπόρους καθώς και επαρκείς ποσότητες λιπασμάτων.
Σήμερα βλέποντας και οι ίδιοι ότι για να έχεις μεγάλες παραγωγές και αύξηση των εισοδημάτων δεν γίνετε χωρίς υγιή και πιστοποιημένο σπόρο καθώς και επαρκή λίπανση οπότε αρχίζει σιγά – σιγά να ομαλοποιείται η αγορά .

Ερ.: Για ποιους λόγους πρέπει ο Έλληνας επαγγελματίας αλλά και ερασιτέχνης παραγωγός να επιλέγει και να εμπιστεύεται την F.A.S.; Καλύπτει η F.A.S. το σύνολο των αναγκών για το σύνολο των καλλιεργειών στον Ελλαδικό χώρο;
Σίγουρα δεν καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών των καλλιεργειών, αλλά όπως αναφέρθηκα και ποιο πάνω , εμείς διακρινόμαστε πέρα από την φερεγγυότητα μας και τα ποιοτικά προϊόντα αλλά και για το αξιοζήλευτό στελεχικό μας δυναμικό, το οποίο εμπλουτίζουμε και εκπαιδεύουμε συνεχώς, έτσι ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ερ.: Πείτε μας μερικές βασικές συμβουλές - κανόνες που πρέπει να τηρούν οι Έλληνες παραγωγοί κατά την επιλογή των σπόρων και προϊόντων θρέψης.
Όταν κάποιος αγοράζει σπόρο θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέχει το καρτελάκι πιστοποίησης που είναι και η ταυτότητα του σπόρου. Ανάλογα με το χρώμα της καρτέλας δείχνει και την γενεά του: Λευκό -> Βασικός σπόρος, μπλε -> Α΄ γενεάς , κόκκινο ->Β΄ γενεάς . επίσης αναγράφονται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως το είδος ,την ποικιλία την ημερομηνία παραγωγής, τα κιλά καθώς και ο αριθμός της σπορομερίδας που από εκεί μπορεί να ανιχνευθεί οποιαδήποτε ατέλεια ή πρόβλημα έχει ο σπόρος.
Σε ότι αφορά τα λιπάσματα επειδή τελευταία έχουμε κρούσματα με μαϊμού λιπάσματα, πρέπει οι παραγωγοί να είναι πολύ προσεκτικοί όταν οι τιμές των προσφερομένων λιπασμάτων είναι αφύσικα χαμηλές σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Κατόπιν την σήμανση π.χ. τύπος λιπάσματος, κατασκευαστής, διανομέας, ασφαλής χρήση κλπ. Όσο λιγότερα είναι ή ασαφή καλά είναι να είμαστε επιφυλακτικοί.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι λιπάσματα μπορούν να πωλούν, μόνο όσοι έχουν άδεια από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όπως τα καταστήματα Γ. Εφοδίων, εταιρείες λιπασμάτων, κλπ. και όχι μεσίτες και έμποροι αγροτικών προϊόντων που προσεγγίζουν τους παραγωγούς στα καφενεία του χωριού.

Ερ.: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση για ενημέρωση μέσα από το διαδίκτυο. Πείτε μας δυο λόγια για τον τρόπο που προσεγγίζει η F.A.S. τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έχουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ιστοσελίδα σε δύο γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά) και την οποία αναβαθμίσαμε τουλάχιστον άλλες δύο φορές.

Ερ.: Η F.A.S. είναι μία από τις εταιρείες που στηρίζει την καινοτόμο προσπάθεια της Farmacon ώστε να δημιουργήσει μία τεχνικά αξιόπιστη και αντικειμενική γεωτεχνική διαδικτυακή πύλης μιας στάσης. Πείτε μας αν θέλετε δύο λόγια σχετικά με αυτή σας την απόφαση αλλά και τη χρηστικότητα του www.farmacon.gr.
Πίστεψα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω ακόμη την αναγκαιότητα αυτής της πύλης για όλους όσους εμπλέκονται με την γεωργία , γεωπόνοι, αγρότες, φοιτητές κλπ. αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο στελεχιακό δυναμικό της farmacon για την ποιότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών και εύχομαι κάθε φορά να μας εκπλήσσουν ευχάριστα .

Πληροφορίες επικοινωνίας

Τηλέφωνο:
2410-670018
2410-627997

Fax:
2410-627997

Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διεύθυνση:

10o χλμ. ΠΕΟ Λάρισας Βόλου
ΤΘ 728,
ΤΚ 40009, Λάρισα

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: 09:00 - 16:00
Τρίτη: 09:00 - 16:00
Τετάρτη: 09:00 - 16:00
Πέμπτη: 09:00 - 16:00
Παρασκευή: 09:00 - 16:00
Σάββατο: 09:00-13:00
Κυριακή: Κλειστά

Τελευταία νέα